Een kring in je tafelblad

Een kring in je tafelblad

O jee een kring. Een kring is iets dat bijna onlosmakelijk verbonden is met een tafelblad. Je hebt een prachtige vaas bloemen neergezet. Wanneer je ‘m na enkele dagen verplaatst, blijkt deze te hebben gelekt of een vochtige onderkant te hebben gehad. Of je zet een te hete pan of schaal neer en voilà; de aftekening is duidelijk te zien. Of.. het borreltje wordt net iets te vol ingeschonken en hupsakee een kring.
Jammer hé, een kring zo in het zicht.

Kring Beter

Hoe ontstaat een kring?
Bij het ontstaan van een kring of een vlek, meestal door bovengenoemde akkefietjes, is er vocht onder de oppervlakte afwerking terecht gekomen. Dit kan gebeuren door te lang wachten met het verwijderen van het vocht (vaas). Ofwel door hitte, want hierdoor ontstaat condensatie onder de lak. Ofwel door de alcohol die de oppervlakte afwerking heeft opgelost. Dat gebeurt al snel als de tafel bijvoorbeeld is gepolitoerd.

Blog 2  Blog 3

Wat kun je hier zelf aan doen?
Allereerst kun je duimen dat het wegtrekt, mogelijk verdampt het vocht onder de afwerking en verdwijnt deze geheel of gedeeltelijk. Anders kun je zelf nog even aan de slag.

Img 5634

Eerste Hulp bij kringen in het blad
Probeer met een 'natuur' kurk, de ouderwetse kurk die vroeger op alle wijnflessen zat, snel heen en weer te wrijven over de vochtplek. Soms kun je door middel van de wrijvingswarmte toch nog het ontstane condens doen oplossen/verdampen. Deze methode uit de trukendoos van grootmoeder geeft nog best vaak redelijk tot goed resultaat, alleen niet meer bij kringen die er al heel lang inzitten.

Wat moet je vooral niet doen?
Ga vooral niet aan de gang met pledge en olieachtige middeltjes. Deze kunnen door de oppervlakte afwerking heen dringen en trekken dan in het hout wat een vlekkerig resultaat kan geven. Wanneer je ooit besluit om de afwerking te laten restaureren, blijven deze vlekken in het hout zichtbaar. Ook een restaurator staat dan voor een uitdaging om deze vlekken te minimaliseren.

Vragen?
Wil je iets aan de kringen in je tafelblad laten doen? Neem dan contact met ons op info@booijinkenvisser.nl  Of zet er een fruitschaal op ;-)