Slepende deuren?

Slepende deuren

Je kent het vast wel, een kast met ‘slepende’ deuren. De deuren lopen niet vrij en blijven onder of boven klemmen. De deuren sluiten hierdoor niet goed of zijn soms zelfs lastig te openen.
Meestal wordt dit fenomeen weggezet als een kenmerk van antiek: " ja wat wil je......? Het is een oude kast". Dit klopt, maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen wij zorgen dat de kastdeuren van je antieke kast weer gemakkelijk open en dicht gaan.
Zo werd de kast op deze foto onlangs door ons gerestaureerd. De eigenaar stoorde zich aan het feit dat de deuren niet meer goed dicht gingen en liet dit door ons verhelpen. Maar, wat is hier nu precies aan de hand?

  

  Scharing Deuren

Krimp van de achterwand
In iedere kast zit een achterwand, deze zorgt voor de stabiliteit van de kast. Het is letterlijk de ruggengraat van de kast. De houten achterwand is vaak verticaal in de kast geplaatst. In de loop van de jaren gaat hout krimpen. Dat doet hout vooral in de breedterichting, vaak tot wel 10%. Dat betekent dat er in de achterwand kieren ontstaan. Wanneer de achterwand is gekrompen, kan de hele kast (overdreven gezegd) naar links en naar rechts bewegen. Het zogenaamde scharen.

Kier Achterwand   Tekening Scharen Kast

Wat is het gevolg voor de deuren?
Wanneer de kast kan bewegen door de ontstane ruimte in de achterwand, bewegen de deuren ook. De draaipunten van de deuren liggen niet meer boven elkaar, waardoor zij als het ware kantelen, hierdoor kunnen ze niet meer vrij draaien. Hierdoor ontstaan er slepende deuren.

Aangeheelde Achterwand            

Oplossing
Bij slepende deuren kijken wij als eerste naar de achterwand. De oplossing is het aanhelen van de achterwand. De kast krijgt zijn ruggengraat weer terug en er is geen ruimte meer voor beweging. De kast staat weer mooi recht en de deuren kunnen weer vrij draaien. Bovendien wordt op deze manier verdere slijtage verholpen.

Oesterkabinet Na Restauratie

Vragen?
Heeft u last van deuren die moeilijk open of dicht gaan? Of misschien (fineer)schade aan uw kast als gevolg van slepende deuren? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte via info@booijinkenvisser.nl of bel ons op 023 - 532 16 34.