Versleten laden en doorgehangen planken

Lentekriebels? Opruimen maar!

Misschien weet je het nog. Als de lente aanbrak werd er vaak een voorjaarsschoonmaak gehouden.

Marie KondoKasten opgeruimd, gordijnen gewassen en tapijten uitgeklopt. Het hele huis werd binnenstebuiten gekeerd. Een oude gewoonte die we zijn kwijtgeraakt. Misschien niet heel erg, maar een opgeruimd huis geeft ook een opgeruimd gevoel. Niet voor niets is de opruimbijbel Spark joy van Marie Kondo door veel mensen gelezen.

Troep, bende, rommel, spullen, ballast
Verzamelen van spullen is tegenwoordig de normaalste zaak van de westerse wereld. Waar we 50 jaar geleden een schaar in huis hadden, hebben we nu wel vijf scharen in huis en dit geldt voor nog veel meer voorwerpen. ‘Luxe’ voorwerpen zijn standaard geworden en een veelvoud hiervan ook. Noem hoe je het noemen wilt; welvaart, rijkdom, verspilling of overconsumptie, feit is: we hebben teveel van alles.

Kabinet  Laden

Veel spullen, weinig ruimte, dus……. proppen maar!
Genoeg moraal….Nu komen we bij ons punt met betrekking tot het meubilair. Al deze spullen moeten ergens in, want mensen willen deze spullen namelijk niet zien. Dus worden ze weggestopt in kasten. Lades vol met spulletjes die daardoor teveel gewicht moeten dragen. De lade ‘loopt’ na een tijd niet meer lekker en er moet gerukt en geduwd worden om deze open te krijgen en weer te sluiten. De schades die hierbij optreden zijn: loszittend beslag, het loslaten van profiellijsten en het afsplinteren van stukjes fineer. Daarbij komt dat bij het open en dichtdoen van zwaar beladen lades, de ladelopers gaan slijten. De lade gaat nog stroever lopen en de schade wordt steeds ernstiger.

Versleten Ladenzijde!!

versleten- en uitgebroken-ladenzijden

De slijtage van de ladezijdes en geleiding is dan ook een standaard restauratie wanneer er een of meerdere lades in het meubel zitten. Uitgebroken ladezijdes, ingesleten of soms zelfs afgebroken ladelopers (in de kast) worden dan weer hersteld. Soms wordt dit ook preventief uitgevoerd voor een prettiger gebruik en om toekomstige ‘zicht’ schades te voorkomen.

Versleten Ladeloper!!

slijtage ladengeleiding

Vervangen Ladeloper!

Herstel/vervanging ladengeleiding

Onze tips om schade te voorkomen

- verdeel het gewicht op planken en lades goed, dus niet alles in het midden.
- probeer lades en planken niet te zwaar te beladen. Kaarsen en fotoboeken met veel gewicht zitten veelal in deze lades, misschien is hier een ander plekje voor te vinden in huis.
- Bij stroef lopende lades wil kaarsvet op de ladegeleiders nog wel eens helpen.
- Hoe eerder de schade aan de lade wordt gerestaureerd, hoe beter voor het meubel en voor de portemonnee!

Vragen?
Zijn er in uw kast doorhangende planken of lades die niet lekker lopen? Probeer dan eerst de bovenstaande tips. Als dat niet helpt, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte voor een restauratie via info@booijinkenvisser.nl of 023- 532 16 34