Hout en luchtvochtigheid

Pang!

Hout en luchtvochtigheid
Iedereen heeft er wel eens mee te maken…. een klemmende (voor)deur, meestal in de herfst, wanneer de nattigheid uit de lucht valt. HerfstDe oorzaak hiervan is de schommeling in de relatieve luchtvochtigheid en het hout dat hierop reageert. Hout werkt, sterker nog, het zal altijd blijven werken! Hout krimpt bij droogte en het zet uit bij vochtigheid. Wanneer er iets ‘verzakt’ is of de deur een beetje te ’krap’ is afgehangen, merk je hier direct de gevolgen van. In de meeste gevallen is het niets ernstigs. Het gros van de constructies zijn krimpvrij en kunnen dus gewoon mee bewegen.

Oud hout blijft ook werken
Ook het antieke meubilair heeft last van deze schommelingen. Wanneer het een korte periode in een ruimte staat waar de lucht een tijdje wat vochtiger of droger is, is er niet direct een drama gaande. Het probleem zit hem vooral in een te lange tijd veel te droog staan. En in de snelle overgang: dus van vochtig naar heel droog. Na de vochtige herfsttijd, breekt de koude, droge winter aan. Niet alleen buiten ligt de luchtvochtigheid een stuk lager, ook binnen met wat hulp van de centrale verwarming en de goed geïsoleerde huizen, zakt het luchtvochtigheidspercentage binnen no time naar 30%.

                Scheur In Zijde 2       Tweedeurskastje Scheur Zijde 2

Wat kun je doen?
Koop een hygrometer, zo kun je vaststellen hoe het klimaat in huis is. Wanneer je huis te droog is, is een luchtbevochtiger aan te bevelen. Zeker wanneer er in je huis meer houten `objecten’ aanwezig zijn, zoals een houtenvloer, muziekinstrumenten, kunst of schilderijen, raden wij aan om een luchtbevochtiger aan te schaffen. Deze helpt de luchtvochtigheid op een ideaal percentage van rond de 55% te houden. Zo voorkom je de heftige overgang en blijft de schade beperkt. Zolang de luchtbevochtiger nog niet in huis is, kun je ook ouderwets je wasgoed in de kamer laten drogen of bij een open keuken een ketel of pan water laten verdampen. Niet alleen voor de meubels maar ook voor jezelf is een goede luchtvochtigheid prettig!

Hygrometer

Schijnoplossing
Grootmoeders advies om waterbakjes aan de verwarming te hangen, is niet iets waar wij in geloven. Bakjes aan de kachel zijn een druppel op de gloeiende plaat. Ze helpen wel wat, maar het staat niet in verhouding met wat er bereikt wordt, wanneer je een luchtbevochtiger gebruikt. Bovendien vergeten mensen vaak om de bakjes tijdig bij te vullen. Dan hebben deze bakjes ook weinig zin.

Waterbakjes

Heb je vragen over krimpscheuren in je meubel? Mail of bel ons dan op info@booijinkenvisser.nl of op 023-532 1634