schrijfmeubilair

Bureau of secretaire?

Waarom niet elk schrijfmeubel een secretaire is.
Wat is nu eigenlijk een secretaire? Wanneer noem je een schrijfmeubel een secretaire en wanneer een bureau? En hoe benoem je dan het ander schrijfmeubilair? Over benamingen van schrijfmeubilair bestaat veel verwarring. Wanneer we een verzoek ontvangen om naar een secretaire te komen kijken, blijkt het meestal om een heel ander type meubel te gaan. In dit blog werpen we licht op de verschillen tussen schrijfmeubels.

Gemene deler
Omdat de meeste mensen niet weten dat er zoveel verschillende typen schrijfmeubels bestaan, noemen ze alle soorten vaak secretaire. Maar als je geen idee hebt met welk type je te maken hebt, dan kom je het beste ermee weg om het meubel een bureau te noemen. Een bureau is de beste benaming voor de meeste soorten schrijfmeubels. De grote gemene deler bij dit soort meubilair is dus de functie. Het is bedoeld om aan te schrijven of om aan te werken.

Geheim van de secretaire

Terug naar de secretaire….. de meest gebruikte term die foutief wordt gebruikt. Een secretaire of secretaire à abattant is afgeleid van het Latijnse ‘secretarium’, dat geheim betekent.
Het is een schrijfmeubel, rechthoekig van vorm, met klep, die wanneer neergelaten als schrijfblad kan dienen. Een secretaire kan ‘secreten’, geheime laatjes bevatten. En juist deze geheime laatjes maken het zo’n geliefd object!

            secretaire à abattant

Herken je bureau
Er zijn dus veel verschillende soorten bureaus. Hieronder geven we je een opsomming van de in de loop der tijd door ons gerestaureerde schrijfmeubels. Opvallend is, dat de naam van sommige meubels de functie verklaart. Dit zijn handige ezelsbruggetjes voor het benoemen en onthouden van de naam van jouw meubel.

Klep-bureau; een afsluitbaar schrijfmeubel, meestal met opberglaatjes met een schuin aflopend neerklapbaar blad.
Damesbureau; fraai bureau van een kleiner formaat.
Bonheur du jour; damesbureau met een hoge opstand.
Schrijftafel; tafelmodel met lades in de regel, meestal voorzien van een met leer ingelegd blad.
Bureau-plat; een met leer ingelegd schrijfblad, dat op twee ladenblokken is geplaatst. De lades zijn aan een kant te openen.
Partnerdesk; een bureau-plat die aan weerszijden gebruikt kan worden zodat er tegenover elkaar gewerkt kan worden.
Roltop-desk; een bureau met opstand, waarbij het schrijfgedeelte afgesloten kan worden met een jaloezie-achtige klep.
Cilinder-bureau; bureau met een cilinder-vormige klep.
Davenport; vernuftig, fraai uitgevoerd klein bureau.

  dames bureau  orgelgebogen klepbureau 

  schrijftafel  Bureau-plat 

  roltop-desk  cilinder bureau

Heb je een bureau waar je meer van wilt weten en/of die restauratie nodig heeft? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Mail of bel: info@booijinkenvisser.nl of 023-5321634