Restaureren en stofferen

Stofferen, een vak apart

Het klassieke meubel stofferen
Stoelen en banken zijn erg aan slijtage onderhevig door het intensieve gebruik ervan. De verbindingen krijgen door het gebruik behoorlijk op hun donder, waardoor de stoelen instabiel worden en gaan wiebelen.
Stoel Na RestauratieOm goed bij de verbindingen en ander houtwerk te kunnen komen, zijn we soms genoodzaakt om de vaste stoffering te verwijderen. Deze afweging wordt van tevoren goed overlegd met de klant; het is niet alleen een kostbare klus, maar er wordt ook van de klant verwacht om een andere stof uit te zoeken. We kunnen dan echter wel spreken van een metamorfose.
Net zoals bij de restauratie van het houtwerk, worden ook bij het stofferen allerlei ethische vakkundige en praktische afwegingen gemaakt.

De klassieke stoffering kent vele vormen. We hebben een erg goede en leuke samenwerking met Ruth Visser. Zij heeft als ervaren (klassiek) meubelstoffeerster dit blog geschreven over haar vak.

Bekleden of stofferen?
Twee termen die door elkaar gebruikt worden en allebei door een meubelstoffeerder worden uitgevoerd…
Bekleden is oude stof er af halen en de nieuwe stof aanbrengen. Het komt soms voor dat een oude ambachtelijke stoffering nog zo mooi van vorm is en voldoende stevigheid biedt dat kan worden volstaan met deze handeling. Relatief eenvoudig maar wel zaak om deskundig uit te laten voeren.

Stoel Voor RestauratieMeestal is er meer aan de hand; de zitting is ingezakt of de springveren en/of de vulling komen er uit. Een goede springveer heeft een levensduur van circa 30 jaar en heeft de neiging om langs de zwakste kant de stoel te verlaten, hetzij aan de onder- hetzij aan de bovenkant. Soms heeft de restaurator de stoffering er af moeten halen, omdat ook het houtwerk van de stoel gerestaureerd moest worden. In beide gevallen is het dan duidelijk dat het geheel vervangen moet worden en daar ligt voor een ambachtelijk meubelstoffeerder de echte leuke uitdaging!
Hij of zij mag namelijk Stofferen: dat is het opbouwen van een nieuwe klassieke stoffering die duurzaam is, voldoet aan de wensen van de klant en ook past in de tijd waarin het meubel zijn origine heeft.

Vervangen SpringverenCrin2Wrong, Kokosfiber En Katoen.
Stap voor stap en met specifieke technieken worden alle lagen van goede ambachtelijke stoffering opgebouwd; singels, springveren, crin végétal (een vulling van een plantaardige vezel afkomstig van de dwergpalm die groeit in Noord-Afrika), jute of linnen, kokosfiber of paardenhaar, katoen en watten. Alle lagen hebben een eigen functie en het aanbrengen er van kost veel tijd en aandacht… Het moet een comfortabele stoel worden maar ook de lijn van de stoel heeft de aandacht van de stoffeerder.

Doorrijgen Wrong  Scherpe Wrong Empire 
Elke stijlperiode heeft zo zijn eigen kenmerken die ook terugkomen in de vorm van de stoffering. Het verschil ontstaat met name door het al dan niet aanbrengen van een wrong. Dit is de stevige opstaande rand van doorgaans de zitting. De wrong wordt opgebouwd met jute of linnen en crin végétal een kromme naald en afnaaitouw (foto 5 wrong). Je vindt in een Louis-XV meubel een andere wrong dan in een Empire meubel. In de Louis-XV periode werden de wrongen rond gehouden en in de Empire werden ze steeds strakker en scherper waardoor de hoek tussen de opstaande rand en de zitting bijna haaks was.

Het leeuwendeel van het werk (ongeveer 90%) zit dus onder de bekledingsstof en van dat kunstwerk ziet een klant als het goed is nooit iets, hooguit de jute singels aan de onderkant. Er kan dus van alles mis zijn met de onderstoffering van uw meubel maar nooit zo drastisch dat er niet iets aan gedaan kan worden ….

KrukjesSet StoelenArreslee

Ook een bank of stoel die aan revisie toe is? Neem dan contact op voor een vrijblijvende offerte via info@booijinkenvisser.nl of bel ons op 023-5321634.