miniatuur meubilair

Miniatuurtjes

Schattig, bijzonder, fraai, exclusief, zeldzaam, vertederend en mooi gemaakt.Termen die bij het aanblik van een miniatuurtje als eerste naar voren komen.

Chiffonière Groot En Klein.Altijd leuk om een ‘mini-meubel’ te mogen restaureren. Een kabinetje, ladekast, bureau of chiffonnière. Ze bestaan in allerlei type meubels en vormen. Waar is dit miniatuurmeubilair toch voor bedoeld? De meningen blijven hierover verdeeld, wij hebben de 3 meest voorkomende opties hieronder uitgewerkt.

Speelgoed
Kleine meubels, kleine kinderen, dus speelgoed. De conclusie lijkt snel getrokken. Ik blijf dit toch wat onwaarschijnlijk vinden, omdat deze meubels behoorlijk prijzig waren. En wat valt er dan mee te spelen? Net als poppenhuizen, zou het dan eerder bedoeld zijn als speelgoed voor volwassenen, en eerder dienen als statussymbool. De gadget van toen….Meesterstuk van de meubelmaker

Mogelijkheid nummer twee is een meesterstuk van een toekomstig, afstuderend meubelmaker.
Hout was en is nog steeds een kostbaar materiaal. Een meubel op waar formaat maken, was dan ook onbetaalbaar. Zodoende werd er gekozen voor miniatuurmeubilair. Op deze manier kwamen de skills van de meubelmaker voldoende naar voren om uiteindelijk als volwaardig meubelmaker verder te gaan.

Maquette voor groter werk
Optie nummer drie is voorbeeld meubilair, ofwel de hedendaagse maquette. Deze optie lijkt me het meest waarschijnlijk. Een meubel aan de man brengen zonder voorbeeld is nog steeds moeilijk dus toentertijd ook. Ik kan me zo voorstellen dat de meubelmaker af en toe op pad ging met zijn perfect op schaal gemaakte modellen om aan de hand van deze voorbeelden, opdrachten binnen te halen.

Ook wij nemen tijdens beurzen en lezingen geregeld minatuurtjes mee, zo maken ook wij gebruik van de laatste, ‘maquette’ optie. Decoratief, origineel en praktisch. En om aan de hand van deze meubels geïnteresseerden het verhaal te doen over het meubilair op waar formaat. Klein of groot, de schades zijn overeenkomstig en zo dienen deze miniatuurtjes ook binnen het restauratievak als een goed voorbeeld.

   Miniatuur Chiffonière  Miniatuur Vitrinekast.  Miniatuur Bureau Na  Miniatuurmeidenkast, Na.  Kinderstoeltje.  Miniatuurkabinet Voor.  Miniatuurkabinet, Na  Miniatuur Chiffonière Voor.  Miniatuur Ladenkast        

Heb je ook een miniatuurmeubel en heeft deze schades?

Of neem voor vragen contact met ons op: 023 5321634 of mail info@booijinkenvisser.nl